20 Απρ 2018
0 σχόλια

Ηλεία: Πύρινη συμφορά για τα ελαιόδεντρα

Πύρινη συμφορά για τα ελαιόδεντρα στην Ηλεία
Σε 6000 περίπου υπολογίζονται οι ελιές που κάηκαν από την πυρκαγιά στα Καλυβάκια!


Σε απόγνωση οι παραγωγοί ζητούν να ενταχτούν στα ΠΣΕΑ  για την ανασύσταση του φυτικού κεφαλαίου τους

 Βιβλική είναι η καταστροφή στα ελαιόδεντρα από την πύρινη λαίλαπα που πέρασε τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή Καλυβακίων, του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Οι παραγωγοί στην τοπική κοινότητα  κάνουν λόγο για «πύρινη συμφορά» που έπληξε σε πρωτοφανές βαθμό τις ελαιοκαλλιέργειες τους, προσδιορίζοντας το ποσοστό της καταστροφής σε 40% επί του συνόλου των ελαιόδεντρων που υπάρχουν στο χωριό!

Μάλιστα όπως τονίζουν η καταστροφή που σημειώθηκε το 2007 στις ελιές, ήταν αρκετά μικρότερη σε σχέση με την πυρκαγιά που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή το απόγευμα και μέσα σε λίγες στιγμές κατέκαψε το μισό σχεδόν φυτικό κεφάλαιο…

Ο συνολικός αριθμός των δέντρων που κάηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές, ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις των παραγωγών σε 6-7000  ελιές, οι οποίες απαιτούν σημαντικό κόστος προκειμένου να καρποφορήσουν ξανά.

Ωστόσο αυτό που απασχολεί έντονα τους κατοίκους  των Καλυβακίων είναι η δραματική  συρρίκνωση του συνολικού εισοδήματος στο χωριό,  το οποίο σε καθαρά ελαιοπαραγωγική περίοδο υπολογίζεται σε 250.000 ευρώ ετησίως, ενώ τώρα αναμένεται να έχει κατακόρυφη πτώση…

Χθες εξάλλου στα Καλυβάκια πήγαν επόπτες του ΕΛΓΑ που εξέτασαν από κοντά τις καταστροφές, ενώ ξεκίνησε ήδη η υποβολή των αιτήσεων προκειμένου να γίνει η αυτοψία στις ελιές, χωρίς να έχει προσδιοριστεί ακριβής ημερομηνία.

Οι ελαιοπαραγωγοί  της περιοχής ζητούν να ενταχτούν οι καταστροφές στα ΠΣΕΑ, για να γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης του φυτικού κεφαλαίου που απωλέστηκε.

Κώστας Αντωνόπουλος

Διαβάστε τις δηλώσεις των κατοίκων για τις καταστροφές από πυρκαγιές στα Καλυβάκια στηνprotinews.gr

Δείτε επίσηςΗλεία: Αναγγελία ζημιάς από Πυρκαγιά στην Τοπική Κοινότητα Καλυβακίων

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top