12 Μαρ 2018
0 σχόλια

Αρχαίο Αίπυ Πλατιάνας: Ενέργειες για χρηματοδότηση της αναστήλωσης μέσω ΟΧΕ

Αρχαίο Αίπυ Ενέργειες για χρηματοδότηση της αναστήλωσης μέσω ΟΧΕ
Προς αναζήτηση χρηματοδότησης, εξακολουθεί να βρίσκεται  ένα  πολύ σημαντικό αρχαιολογικό  μνημείο για την Ηλεία που είναι το Αρχαίο Αίπυ, το οποίο βρίσκεται μεταξύ Πλατιάνας και Μακίστου.


Ήδη στο πλαίσιο του έργου στην περιοχή της αρχαίας ακρόπολης Πλατιάνας  έγιναν   οι    μελέτες  τοπογράφησης  του  χώρου,  στατική  μελέτη  και  μελέτη αποκαταστάσεως του αρχαίου θεάτρου (αναστήλωση), η οποία έχει εγκριθεί εδώ και δύο χρόνια περίπου από το ΚΑΣ.

Έκτοτε ωστόσο και παρά τις συνεχείς προσπάθειες που έχουν γίνει από εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς και συλλόγους, δεν έχει βρεθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να ενταχτεί η μελέτη για την υλοποίηση του έργου που είναι προϋπολογισμού  650.000 ευρώ.

Στο πρόσφατο   περιφερειακό συνέδριο που έγινε στην Πάτρα, το ζήτημα της χρηματοδότησης  της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου τέθηκε από   τον πρόεδρο του  πολιτιστικού συλλόγου Μακίστου κ. Φώτη Βλάχο  στην υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, η οποία ανέφερε πως εφόσον το έργο δεν ενταχτεί στο τωρινό ΕΣΠΑ, θα γίνουν ενέργειες προκειμένου αυτό να γίνει στο επόμενο πρόγραμμα, το οποίο όμως χρονικά θα καθυστερήσει…

Έτσι μετά από αυτή την εξέλιξη, οι προσπάθειες των τοπικών φορέων με τη συνδρομή του   σωματείου  «Διάζωμα», που προσφέρει υψηλές υπηρεσίες στην κοινωνία μας με την διάσωση των αρχαίων θε­άτρων, έχουν στραφεί στη χρηματοδότηση για την αναστήλωση μέσω της ολοκληρωμένης  χωρικής παρέμβασης (ΟΧΕ) Κατακόλου-Αρχ. Ολυμπίας, που υλοποιείται από την Περιφέρεια.

Προβληματική η πρόσβαση

Ταυτόχρονα με την αναστήλωση όμως, σαν μείζον θέμα όσον αφορά την συντήρηση και ανάδειξη  του εντυπωσιακού μνημείου στην «καρδιά» της επ. Ολυμπίας, είναι η πρόσβαση προς τον αρχαιολογικό χώρο και το αρχαίο θέατρο, που σήμερα  είναι σχεδόν αδύνατη.

Όπως εξήγησε στην «ΠΡΩΤΗ» ο κ. Βλάχος, προς  την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος της πρόσβασης υπάρχει συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία προκειμένου να εξευρεθεί λύση, ενώ συγχρόνως γίνονται ενέργειες για την κατασκευή του δρόμου Μποκαρίνος-Μάκιστος κι εν συνεχεία αρχαίο θέατρο, που απέχει 1,5 χιλιόμετρο  από την τοπική κοινότητα του δήμου Ζαχάρως.

Οι παραπάνω διεκδικήσεις εξάλλου θα γίνουν αντικείμενο αναφοράς στην εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί  για τις 8 Μαίου στο Μέγαρο Μουσικής, στα πλαίσια διαλέξεων που διοργανώνει το «Διάζωμα» μαζί με την «Ολυμπία Οδό Α.Ε.», η οποία   έχει  σαν αντικείμενο την πολιτιστική διαδρομή από την Ελευσίνα μέχρι τον Επικούρειο Απόλλωνα και τελευταίο σταθμό το θέατρο στο Αίπυ.

 «Το πιο σημαντικό γεγονός είναι   ότι η μελέτη έχει περάσει από το ΚΑΣ, κάτι για το οποίο έγινε  μεγάλος αγώνας.

Θα πρέπει όμως να ενδιαφερθούν οι δύο δήμοι Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Ζαχάρως και να σταματήσουν τις αντιπαραθέσεις, τη στιγμή που τα μνημεία είναι παγκόσμια και δεν ανήκουν σε κανέναν , οι τοπικισμοί  κάνουν ζημιά! 

Όταν θα αναπτυχθεί το μνημείο θα παρασύρει και τους άλλους μοναδικούς  χώρους όπως είναι η Αλιφείρα, το Βρεστό με σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, η Θεισόα, η Ίσοβα στην Τρυπητή, ο Ναός της Αρτέμιδας , , η βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας, τα κάστρα στη Λυνίσταινα κ.α, στα οποία θα δεσπόζει το αρχαίο θέατρο που παρέχει άλλου είδους κουλτούρα» ανέφερε ο κ. Βλάχος που είναι και β’ αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Ολυμπίας.

Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε, είναι και ο Καίάφας, ο οποίος με την επικείμενη χρηματοδότηση, θ’ αρχίσει να αποκτάει σημαντική αναβάθμιση αφού απέχει μόλις 19 χιλιόμετρα από το αρχαίο Αίπυ.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία

Σύμφωνα με τις εργασίες που διενήργησε τα δύο προηγούμενα χρόνια η Αρχαιολογική Υπηρεσία, στην αρχαία ακρόπολη της Πλατιάνας όπου  σώζεται το ένα από τα δύο γνωστά αρχαία θέατρα της Ηλείας – το δεύτερο αρχαίο θέατρο είναι της Ήλιδας-  το μνημείο δεν διατηρείται σε καλή κατάσταση, καθώς παρουσιάζει τη μορφή μεγάλου ερειπιώνα.

Κατά τη διάρκεια του έργου έγινε η αποτύπωση του κοίλου, της ορχήστρας και της σκηνής, εργασίες που συμπληρώθηκαν με σχεδιαστικές τομές σε όλα τα βασικά σημεία του θεατρικού οικοδομήματος και με αποτυπώσεις (κατόψεις, όψεις, τομές) αρχιτεκτονικών μελών.

 Επίσης, διενεργήθηκε ανασκαφική έρευνα σε επιλεγμένα σημεία του σκηνικού χώρου, της ορχήστρας και του κοίλου με στόχο τη συγκέντρωση συμπληρωματικών στοιχείων χρονολόγησης.

Μέσω των παραπάνω εργασιών κατέστη σαφής η μορφή και ο τρόπος κατασκευής του μνημείου, αλλά και η σχέση  του  με  το  τείχος  της  ακροπόλεως 

Συγκεκριμένα,  το προσκήνιό του έχει διαταχθεί μπροστά και σε επαφή με το τείχος, το κοίλο βλέπει προς τα βόρεια, ενώ τη λειτουργικότητα της σκηνής του θεάτρου προφανώς συμπληρώνει ο πύργος που βρίσκεται στο κέντρο της σκηνής και σε επαφή με αυτή, καθώς και οι εκατέρωθεν πτέρυγες του τείχους.

 Από τον πύργο αυτό και από τον χώρο του προσκηνίου, ήταν δυνατή η έξοδος από το τείχος μέσω μικρής πυλίδας που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του.

Παρόμοια διαμόρφωση της σκηνής απαντάται και στο αρχαίο θέατρο της Νέας Πλευρώνας στην Αιτωλοακαρνανία.

Η εκδήλωση

Η εκδήλωση  για την πολιτιστική διαδρομή της «Ολυμπίας Οδού» θα γίνει στις 8 Μαίου , στις 7 μ.μ. στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στην οποία είχε γίνει και η παρουσίαση της μελέτης αναστήλωσης, με τη συμμετοχή και της διευθύντριας της Ζ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Ερωφίλης-Ίρις Κόλλια.

Σε αυτή τη διαδρομή είναι εννέα  αρχαία θέατρα και τέσσερις  βασικοί αρχαιολογικοί  χώροι οι οποίοι  είναι η Ελευσίνα, η Πάτρα, η Αρχ. Ολυμπία και ο Επικούρειος Απόλλωνας, που περιλαμβάνονται σαν καίρια σημεία στο δρόμο.

Συντονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος.

Κώστας Αντωνόπουλος
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top