12 Φεβ 2018
0 σχόλια

Υπέροχα Ελληνικά χωριουδάκια κοντά στην …ιστορία!

Υπέροχα Ελληνικά χωριουδάκια κοντά στην
Η Ελλάδα έχει πανέμορφα χωριά…κανείς άλλωστε δεν το αμφισβητεί αυτό! 

Παρόλα αυτά εμείς επιλέξαμε τα 4 από αυτά στα οποία μπορείτε να συνδυάσετε ορεινές εξορμήσεις μαζί με ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους!


Από την Ανδρίτσαινα στην Αρχαία Ολυμπία
Το χωριό: Ίσως το ομορφότερο χωριό της Ορεινής Ηλείας, η Ανδρίτσαινα έχει μια υπέροχη πετρόχτιστη πλατεία με πανύψηλα πλατάνια, μαγευτική θέα στον κάμπο, την παλαιότερη βρύση όλης της Πελοποννήσου, την περίτεχνη «Τρανή Βρύση», καθώς και πλακόστρωτα δρομάκια με παραδοσιακά αρχοντικά.

Βρίσκεται περί τη μία ώρα από την Ολυμπία, αλλά αν μπορέσετε να μείνετε περισσότερες ημέρες, είναι εξαιρετική βάση για να εξερευνήσετε τα αρχαία μυστικά προς το νότο – η Αρχαία Μεσσήνη απέχει περί τα 70 χιλιόμετρα.

Ο αρχαιολογικός χώρος: Η Αρχαία Ολυμπία, η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι ένας από τους ομορφότερους ιερούς χώρους της αρχαιότητας.

Το ιερό άλσος, οι ναοί, το Στάδιο, το ιερό του Διός όπου δέσποζε το σημαντικότερο γλυπτό του Φειδία είναι μερικά από τα highlights του αρχαιολογικού χώρου, ενώ στα «οπωσδήποτε» είναι και η επίσκεψη στο Μουσείο της Ολυμπίας για να δείτε μεταξύ άλλων τον Ερμή του Πραξιτέλη. Το εισιτήριο στοιχίζει 12€.

Πού να μείνετε: Στα υπέροχα δίκλινα του Αρχοντικού, από 55€ ή στα άνετα, «σπιτικά» διαμερίσματα Gourgiana, επίσης από 55€, και τα δύο στην Ανδρίτσαινα.

Από την Αγόριανη στους Δελφούς
Το χωριό: Γνωστή και ως Επτάλοφος, η Αγόριανη είναι λιγότερο «γκλαμ» από την Αράχωβα, αλλά παραμένει γραφική και αυθεντικά… παρνασσιώτικη.

Έχει μια κλασική πέτρινη πλατεία με πλατάνια και καφενέδες, πετρόχτιστα μονοπάτια, ένα ποταμάκι που καταλήγει σε καταρράκτη και βρίσκεται κοντά σε μονοπάτια-προκλήσεις για τους φυσιολάτρες – όπως αυτό που καταλήγει στους Δελφούς μέσα από το δάσος του Παρνασσού (έξι ώρες με τα πόδια ή λίγο παραπάνω από μισή ώρα οδικώς).

Ο αρχαιολογικός χώρος: Είναι από τους πιο ατμοσφαιρικούς του πλανήτη, εκεί που οι αρχαίοι θεωρούσαν ότι τοποθετείται ο «ομφαλός» της Γης.

Θα επισκεφθείτε τα τεμένη του Απόλλωνα και της Αθηνάς, τη Στοά, το αρχαίο Θέατρο, την Κασταλία Πηγή και φυσικά το Μουσείο με τους θησαυρούς της αρχαιοελληνικής τέχνης. Το εισιτήριο στοιχίζει 12€.

Πού να μείνετε: Στην ξύλινη, ρομαντική σοφίτα του Μαυροδήμου, από 65€ με πρωινό. Στα πλήρως εξοπλισμένα δίκλινα της Ασημίνας, από 60€ με πρωινό. Στα λιτά, φιλόξενα δίκλινα του Μπαλκονιού της Αγόριανης, από 49€ με πρωινό.

Από τους Ασπραγγέλους στη Δωδώνη
Το χωριό: Χτισμένοι στα 1.000 μέτρα υψόμετρο στο Μητσικέλι, οι Ασπράγγελοι είναι η έδρα του δήμου Ζαγορίου, βρίσκεται πολύ κοντά στα Ιωάννινα, ενώ αποτελεί καλή βάση για να εξερευνήσετε το Κεντρικό Ζαγόρι.

Στο ήσυχο χωριουδάκι, θα δείτε μεταξύ άλλων την δυόμιση αιώνων εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το Μνημείο της Ζαγορίσιας Γυναίκας και οι πιο τολμηροί θα δοκιμάσετε πτήση με ανεμόπτερο στην ειδική πίστα. Η Δωδώνη απέχει περί τα 50 χιλιόμετρα από εδώ.

Ο αρχαιολογικός χώρος: Η Δωδώνη ήταν το μέρος στο οποίο αποφάσιζε να μιλήσει ο ίδιος ο Δίας, μέσω της ιέρειας.

Το μαντείο, ο ναός του Δία, η Ιερή Οικία, η ακρόπολη και οι γύρω ναοί του Ηρακλή, της Αφροδίτης και της Διώνης είναι μερικές από τις απαραίτητες στάσεις.

Από τα επιβλητικότερα σημεία, το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καλοδιατηρημένα της αρχαιότητας.

Πού να μείνετε: Στους Ασπραγγέλους, στα ρομαντικά δωμάτια του Αρχοντικού Κρανά, από 55€ με πρωινό ή στα λιτά αλλά φωτεινά και ζεστά δίκλινα με τζάκι του ξενώνα Βιργινία, από 55€ με πρωινό.

Αν θέλετε να είστε δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, τα δωμάτια του Art Hotel Mirtali είναι άνετα, μοντέρνα και όμορφα, στοιχίζουν 75€ με πρωινό και βρίσκονται στον οικισμό της Δωδώνης.

Από το Ελατοχώρι στη Βεργίνα
Το χωριό: Βρίσκεται στους πρόποδες των βουνών της Πιερίας, στα 800 μέτρα υψόμετρο και συνδυάζει τα πάντα: Την ομορφιά της φύσης μέσα στα δάση με τη θέα προς το Αιγαίο από τη μία, το κατάλευκο χιονοδρομικό κέντρο της Πιερίας από την άλλη και την κοντινή απόσταση από την Βεργίνα προς τον βορρά.

Ο αρχαιολογικός χώρος: Στις Αιγές, εκεί όπου κάποτε έδρευε το Βασίλειο της αρχαίας Μακεδονίας, βρίσκονται οι Βασιλικοί Τάφοι και το Μουσείο τους, καθώς και οι «θησαυροί» που βρέθηκαν στο Παλάτι, που ήταν διακοσμημένο με μωσαϊκά και τοιχογραφίες.

Εδώ θα μάθετε την ιστορία της γενιάς του Φιλίππου Β’ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που ξεκίνησαν από εδώ και έφτασαν στην άλλη άκρη του τότε γνωστού κόσμου.

Λιγότερο από δέκα χιλιόμετρα μακριά βρίσκεται το όμορφο ιστορικό κέντρο της Βέροιας, καθώς και οι πλαγιές του Βερμίου. Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο στοιχίζει 12€.

Πού να μείνετε: Στις άνετες δίκλινες σουίτες του Archontariki Mountain Suites από 70€ με πρωινό. Στα γλυκύτατα δίκλινα του Αρχοντικού Αλθαία, από 65€ με πρωινό. Και στα ρομαντικά, άνετα δίκλινα του Vaela Pallas Cultural Resort and Spa από 67,50€ με πρωινό.

Πηγή: travelstyle.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top