3 Δεκ 2017
0 σχόλια

Άρση τραπεζικού απορρήτου σε όσους έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη προτείνουν οι θεσμοί

Άρση τραπεζικού απορρήτου σε όσους έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη
Έρχεται άρση τραπεζικού απορρήτου για όσους έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη.


Ποιες αλλαγές φέρνει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα η τρίτη αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει πει «ναι» στη πρόταση των θεσμών, σε δυο αλλαγές που θα αφορούν την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», η πρώτη αλλαγή, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αφορά την άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη.

Η δεύτερη αλλαγή, αφορά νομοθετική ρύθμιση που η κυβέρνηση έχει δεχθεί να φέρει στη Βουλή για αυτόματη έξοδο από το προστατευτικό πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού όποιου δανειολήπτη δεν πληρώσει πάνω από τρεις μηνιαίες δόσεις.

Η άρση του τραπεζικού σχεδιάζεται να τεθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 σε ισχύ, έπειτα από απαίτηση των δανειστών, προκειμένου να εξακριβωθεί αν πολίτες που έχουν υπαχθεί στον νόμο και προστατεύονται από αυτόν δεν πληρούν τα κριτήρια.

Οι θεσμοί, έχουν ζητήσει και ήδη εξετάζουν περιπτώσεις τόσο από το νόμο Κατσέλη όσο και από το πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, προκειμένου να εξακριβωθεί αν πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

Στη δεύτερη περίπτωση ο αριθμός είναι μικρός καθώς δεν έχουν υπαχθεί πολλές επιχειρήσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, αλλά η εξέταση των υποθέσεων που προστατεύονται από τον νόμο Κατσέλη θα προκαλέσουν πρόσθετο κόστος, πολιτικό και κοινωνικό.

Σημειώνεται ότι ο νόμος 4354/2015, που προστατεύει από τις πωλήσεις σε funds ενήμερα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια που συνδέονται με πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ, λήγει στις 31.12.2017.

Πηγή: newsbomb.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top