16 Οκτ 2017
0 σχόλια

Ηλεία: Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η μονή Ίσοβας στην Τρυπητή!

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η μονή Ίσοβας στην Τρυπητή!
Πλήρης εγκατάλειψη και απαξίωση για το ονομαστό μνημείο
-Για πρωτοφανή  αδιαφορία των αρμοδίων κάνουν λόγο κάτοικοι και τοπικοί φορείς

 

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η ονομαστή μονή της Ίσοβας  στην Τρυπητή του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, την οποία επισκέπτονται εκατοντάδες τουρίστες, που στη συνέχεια  φεύγουν πλήρως απογοητευμένοι αλλά και με  κίνδυνο της ζωής τους!

Η εικόνα η οποία  αντικρίζει κάποιος που θα  πάει σήμερα στο χώρο, όπου σώζονται τα ερείπια της καθολικής μονής που χτίστηκε στα 1225, είναι  απογοητευτική αλλά και απαράδεκτη λόγω  της πλήρους  εγκατάλειψη ενός ιστορικού μνημείου για την επαρχία Ολυμπίας αλλά και γενικότερα.

Ολόκληρο σχεδόν το κτίσμα που απέμεινε  έχει καλυφθεί από αγριόχορτα και βάτα, προσφέροντας μια αποκρουστική εικόνα σε όσους έρχονται από πολύ μακριά για να το δουν, ενώ η διέλευση στα τμήματα του μνημείου είναι σχεδόν αδύνατη.

Ακόμα και εντός του μνημείου  περίοικοι αναφέρουν  πως έχουν …περιουσία, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπουν τον καθαρισμό της άγριας βλάστησης,  ενώ  η  κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη  περιφερειακά της Ίσοβας, όπου υπάρχουν μισογκρεμισμένα σπίτια, τα οποία κυριολεκτικά κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των επισκεπτών!

Η πρόσβαση

Βέβαια για να «θαυμάσει» κάποιος τα παραπάνω, θα πρέπει πρώτα  να φτάσει στο μνημείο, κάτι που είναι πολύ δύσκολο εξαιτίας της απουσίας  δρόμου πρόσβασης, αν και στη διασταύρωση  προς  Τρυπητή  υπάρχει πινακίδα που καθοδηγεί προς Ίσοβα

«Η κατάσταση που βρίσκεται η Ίσοβα είναι πολύ άσχημη, κάτι που το διαπιστώνουμε καθημερινά και από  τις εκφράσεις όσων  έρχονται να την επισκεφτούν.

Δυστυχώς το μνημείο  που είναι γνωστό στα πέρατα του κόσμου έχει εγκαταλειφθεί πλήρως  από τους αρμοδίους και όπως βλέπετε  το κτίσμα έχει πνιγεί μέσα στα αγριόχορτα. 

Σκοπεύουμε να στείλουμε έγγραφο στο υπουργείο Πολιτισμού  προκειμένου να τους γνωστοποιήσουμε την κατάσταση που επικρατεί εδώ και να τους ζητήσουμε να μεριμνήσουν για το μνημείο» ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ο πρόεδρος της Τ.Κ. Τρυπητής κ. Αθαν. Τζίβας.

Πριν από μια δεκαετία περίπου με παρέμβαση του πρώην προέδρου Τρυπητής κ. Γεωρ. Τσαγδή προς το ΥΠΠΟ, τοποθετήθηκε μεταλλικό στέγαστρο σε τμήμα του μνημείου με σκοπό την προστασία του, αλλά έκτοτε  και παρά τις παρεμβάσεις στην Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων που είχε τότε την αρμοδιότητα, δεν έχει γίνει τίποτα.

Για την ανάδειξη του σημαντικού αυτού μνημείου , απαιτείται οριοθέτηση , απαλλοτρίωση των εξωτερικών  χώρων πρόσβασης καθώς και αναστήλωση της Μονής.

«Ένα μνημείο που θα μπορούσε να είναι πραγματικό στολίδι για το χωριό μας και θα έφερνε στην περιοχή χιλιάδες επισκέπτες, προσφέροντάς  της   οικονομική τόνωση, δυστυχώς βρίσκεται σε αυτή την τραγική κατάσταση, λόγω της αδιαφορίας αυτών που έχουν την ευθύνη» δήλωσε ο κ. Ιωάννης  Βαλτεσινιώτης.

 Γοτθικό μνημείο

H καθολικής μονής Ισόβας είναι να από τα σημαντικότερα γοτθικά μνημεία στην Ελλάδα.

Πρόκειται για κτίσμα των Κιστερκιανών μοναχών, οι οποίοι έφτασαν στην Πελοπόννησο στη διάρκεια της Φραγκοκρατίας.

Ένα δεύτερο καθολικό μοναστήρι του ιδίου τάγματος είναι η Μονή Ζάρακα στην Στυμφαλία.

Εντυπωσιακή σε διαστάσεις και χαρακτηριστική της γοτθικής αρχιτεκτονικής χτίστηκε στα 1225 και καταστράφηκε μόλις 40 χρόνια μετά, όταν πυρπολήθηκε από τα βυζαντινά στρατεύματα.

Τα απομεινάρια του εντυπωσιακού κτίσματος στέκουν πίσω από το ναό του Αγίου Νικολάου.

Πρόκειται για κτίσμα μεγάλων διαστάσεων, το μήκος του ναού ξεπερνά τα 40 μέτρα, από τον οποίο έχουν διασωθεί ο βόρειος τοίχος και η δυτική αψίδα. Μονόκλιτη βασιλική με δίρριχτη στέγη, και χαρακτηριστικά οξύκορφα παράθυρα.

Βόρεια του ναού σώζονται ίχνη των κελιών των μοναχών.

ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΨΗ

Η εικόνα που προσφέρει σήμερα η ιστορική μονή Ίσοβας στην Τρυπητή, είναι πραγματικά απαράδεκτη και δεν τιμάει κανέναν από εκείνους που  έχουν την ευθύνη.

Πρωτίστως δεν τιμάει την Ελληνική πολιτεία που θα μπορούσε να αξιοποιήσει ερημωμένες περιοχές, αναβαθμίζοντας την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομία, που δυστυχώς διαρκώς καταστρέφεται…


Κώστας Αντωνόπουλος-protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top