25 Φεβ 2017
0 σχόλια

Ανακαλείται η απόφαση κήρυξης αναδασωτέων εκτάσεων στα καμένα

Τα «παρατράγουδα» από τους δασικούς χάρτες
Τα «παρατράγουδα» από τους δασικούς χάρτες


Την απόφαση κήρυξης αναδασωτέων εκτάσεων στα καμένα και σε όσες περιοχές δεν είχαν αποτυπωθεί με ακριβή τρόπο τα όριά τους, ανακαλεί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος στον απόηχο του θορύβου και των μαζικών αντιδράσεων που συνάντησε η ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιδιώκει να προστατεύσει τις αγροτικές καλλιέργειες (και κατά επέκταση τις αγροτικές επιδοτήσεις) στις πυρόπληκτες κυρίως περιοχές,

επειδή η κήρυξη της αναδάσωσης έγινε εντελώς βεβιασμένα και χωρίς να διαχωριστούν οι δασικές από τις αγροτικές εκτάσεις.

Πρόκειται για περιοχές που με βάση την φωτοερμηνεία των αεροφωτογραφιών του 1945 αλλά και πιο πρόσφατων αεροφωτογραφιών, οι εκτάσεις αυτές δεν υπήρξαν δασικές.

Στην κατηγορία αυτή, υπάγονται όσες περιοχές έπεσαν θύματα πυρκαγιών όπως πχ. η Πελοπόννησος, όπου οι γεωργικές καλλιέργειες θα εξαιρεθούν από τους αναρτημένους χάρτες αλλά και σε όσες περιοχές οι χάρτες τελούν υπό κατάρτιση ή αναθεώρηση και αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

Στην περίπτωση αυτή δεν θα υποβληθούν αντιρρήσεις, άρα δεν θα υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για τους θιγόμενους.

Την σχετική εγκύκλιο εξέδωσε προχθές προς όλα τα δασαρχεία και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός.

Η ανάκληση αφορά όλες τις αγροτικές περιοχές που κηρύχθηκαν αναδασωτέες με αποφάσεις που τις εξαιρούν με λεκτική διατύπωση (χωρίς δηλαδή την αποτύπωση των ορίων τους στα τοπογραφικά διαγράμματα που συνοδεύουν τις πράξεις αναδάσωσης) ή με αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Η ανάκληση ή τροποποίηση της απόφασης κήρυξης έκτασης ως αναδασωτέας (για οποιαδήποτε πραγματική ή νομική αιτία), γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά από εισήγηση, του αρμοδίου δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών.

Για το θέμα των δασικών χαρτών και της εμπλοκής που έχει δημιουργηθεί με τις αγροτικές εκτάσεις είχαν συνεδριάσει την περασμένη Παρασκευή στο Μαξίμου όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Από την συνάντηση είχε διαφανεί η σοβαρότητα της κατάστασης και υπήρξαν δεσμεύσεις για ανάληψη πρωτοβουλιών.

Προχθές εστάλη από τον κ. Φάμελλο και νέα επιστολή προς την ΚΕΔΕ, με την οποία ζητά την άμεση συνεργασία των δήμων στην ανάρτηση και κατάρτιση των δασικών χαρτών.

Οι δήμοι στο πλαίσιο της κατάρτισης των δασικών χαρτών ήταν υποχρεωμένοι να δώσουν στοιχεία για τα όρια των οικισμών τους αλλά και για τις οικιστικές πυκνώσεις. Ωστόσο αδράνησαν.

Για τις περιοχές που γίνονται οι αναρτήσεις αυτό το διάστημα και αφορούν 143 ΟΤΑ, το 69% δεν έχει ολοκληρώσει το έργο ενώ για τις περιοχές που πρόκειται να γίνει η ανάρτηση το έλλειμμα φτάνει το 89%.

Της Μαριάννας Τζάννε
Πηγή: newmoney.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top