24 Φεβ 2017
0 σχόλια

Π.Ε. Ηλείας: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη Δράση 10.2.1

«Γενετικοί Πόροι στην κτηνοτροφία»
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη Δράση 10.2.1 «Γενετικοί Πόροι στην κτηνοτροφία».


 Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, καλεί τους αναγνωρισμένους φορείς αναπαραγωγής καθαρών φυλών αγροτικών ζώων να υποβάλλουν αίτηση στήριξης στο πλαίσιο της δράσης 10.2.1 «Γενετικοί Πόροι στην κτηνοτροφία» του ΠΑΑ 2014-2020.

Στόχος της δράσης είναι η διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας, η οποία αποτελεί το πλέον σημαντικό εργαλείο για την γενετική παραλλακτικότητα, που είναι βασική προϋπόθεση για την επιβίωση των ειδών, συνεισφέροντας αποφασιστικά στην αειφόρο ανάπτυξη.

Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με την αναβάθμιση της παρεχόμενης τεχνικής υποστήριξης των κτηνοτρόφων, μέσω των συλλογικών τους οργάνων, σε όλες τις αγροτικές περιοχές της Χώρας, για τη διατήρηση και αξιοποίηση των εγχώριων φυλών αγροτικών ζώων, ώστε να διασφαλιστεί αφενός η βιώσιμη διαχείριση αυτών των πόρων και αφετέρου να ενισχύσει τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών μονάδων, σε ένα σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο πράσινης ανάπτυξης.

Πεδίο εφαρμογής της δράσης αποτελούν οι τοπικές – εγχώριες και προσαρμοσμένες φυλές ζώων, όπως εμφανίζονται στον ακόλουθο πίνακα:

ΕΙΔΟΣ ΦΥΛΗ

ΒΟΟΕΙΔΗ Βραχυκερατική, Κατερίνης, Συκιάς, Εγχώριος Βούβαλος, Ασπρόμαυρη*, Ασπροκόκκινη*, Ελληνική Κόκκινη, Ελληνική Ξανθόχρωμη

ΠΡΟΒΑΤΑ Καραγκούνικη, Μυτιλήνης (Λέσβου), Σφακίων, Καρύστου, Φριζάρτα (Άρτας), Ορεινό Ηπείρου, Σερρών, Χίου, Κεφαλληνίας, Καλαρρύτικη, Πηλίου, Γλώσσας Σκοπέλου, Θράκης, Σκύρου, Κατσικά Ιωαννίνων, Σαρακατσάνικη, Άργους, Κύμης, Ζακύνθου, Φλώρινας – Πελαγονίας, Αγρινίου

ΑΙΓΕΣ Σκοπέλου

ΙΠΠΟΙ Σκύρου, Πηνείας,  Μεσσαρά Κρήτης, Θεσσαλίας, Πίνδου

ΧΟΙΡΟΙ Εγχώριος χοίρος

*η ασπρόμαυρη και ασπροκόκκινη φυλή αγελάδων είναι προσαρμοσμένες ελληνικές φυλές που προέρχονται από φυλές αγελάδων Holstein.



Είδος παρεχόμενων ενισχύσεων

Οι ενισχύσεις παρέχονται ως επιχορήγηση με τη μορφή επιστροφής επιλέξιμων δαπανών που όντως πραγματοποιήθηκαν και πληρώθηκαν.

Οι οικονομικές ενισχύσεις που χορηγούνται στα πλαίσια υλοποίησης της Δράσης αφορούν τις ακόλουθες ενέργειες:

Α. Συλλογή – τήρηση στοιχείων γενεαλογίας των ζώων και καθιέρωση – διατήρηση γενεαλογικών βιβλίων και μητρώων, με ποσοστό στήριξης 100%.

Β. Ατομικό έλεγχο της ποιοτικής και ποσοτικής απόδοσης των ζώων, με ποσοστό στήριξης 70%.

Γ. Ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τη διάδοση και χρήση του κατάλληλου για την κάθε περιοχή ζωικού γενετικού υλικού, με ποσοστό στήριξης 100%. Η ενημέρωση θα έχει τη μορφή θεωρητικής και πρακτικής ενημέρωσης των έμμεσα ωφελούμενων κτηνοτρόφων από την υλοποίηση της Δράσης από το δικαιούχο φορέα και θα αφορά: α)  στη διάδοση του κατάλληλου για την κάθε περιοχή ζωικού γενετικού υλικού, β) στη σωστή διαχείριση των ποιμνίων και αγελών και γ) σε οργανωτικά θέματα για την εφαρμογή της Δράσης.

Δ. Γονοτυπικό έλεγχο αιγοπροβάτων, με ποσοστό στήριξης 100%, ο οποίος γίνεται προκειμένου να εντοπισθούν τα γονίδια που θέτουν σε κίνδυνο τη διατήρηση και αξιοποίηση της φυλής και να αποκλείονται από την αναπαραγωγή, ώστε να μειωθεί η συχνότητα τους στον εκτρεφόμενο πληθυσμό.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι των ενεργειών στήριξης είναι αναγνωρισμένοι φορείς αναπαραγωγής καθαρών φυλών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, καθώς και Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμοί και λοιπά συλλογικά νομικά πρόσωπα που διαθέτουν νομική υπόσταση και ασκούν κτηνοτροφικές δραστηριότητες οι ίδιοι ή/και τα μέλη τους.

Περίοδος υποβολής αιτήσεων στήριξης

Η υποβολή αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται από την 1η έως την 31η Ιανουαρίου και από την 1η έως την 31η Ιουλίου κάθε έτους μέχρι και το 2020.

Κατ’ εξαίρεση, για το τρέχον έτος η υποβολή αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται σε διάστημα ενός μηνός από τη δημοσίευση της παρούσας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι δικαιούχοι, μπορούν να αναζητήσουν την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ΑΔΑ: Ω4254653ΠΓ-ΘΤ6) ή να απευθυνθούν στο Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Αθηνών                       (site: www.kgbzath.gr) ή/και στο Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Υπηρεσίας μας .

Δημοσιοποίηση Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

Τα Τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παρακαλούνται να δημοσιεύσουν την παρούσα περίληψη της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (χωρίς χρέωση).

Τα Γραφεία Αγροτικής Οικονομίας της Υπηρεσίας μας παρακαλούνται να αναρτήσουν στο χώρο ανακοινώσεων την συνημμένη Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και να αποστείλουν στην Υπηρεσία μας Αποδεικτικά Ανάρτησης.


Η Δ/ντρια Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής
Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας

Σπυροπούλου Παναγιώτα

Κτηνίατρος

Με πληροφορίες απο το: iliaweb.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top