3 Δεκ 2016
0 σχόλια

Απ. Κατσιφάρας: Κοινωνικές δομές για τα Άτομα με Αναπηρία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

 Κοινωνικές δομές για τα Άτομα με Αναπηρία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Στοχευμένες δράσεις, κοινωνικές δομές και πολιτική ισότητας για τα Άτομα με Αναπηρία 

«Η Δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα που μας επιτρέπει να υπηρετούμε τις αξίες του Δικαίου, της Ισονομίας, την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και των ίσων ευκαιριών για κάθε συνάνθρωπό μας.

Αυτές είναι οι υπέρτατες αξίες και αυτές υπηρετούμε σε όλα τα βήματα των πολιτικών μας ως Περιφέρεια και προσπαθούμε να τις ενσωματώσουμε σε όλες τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας».

Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, μιλώντας στην έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, με αφορμή την Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία που εορτάζεται σήμερα 3η Δεκεμβρίου.

Η σημερινή ημέρα, όπως τόνισε ο κ. Κατσιφάρας, αποτελεί «ημέρα που δίνεται η δυνατότητα στις οργανώσεις των Ατόμων με Αναπηρία να αναδείξουν θέματα που είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους  και τα οποία συνδέονται με την άσκηση θεμελιωδών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Είναι μία ευκαιρία για ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη δραστηριοποίηση των κέντρων λήψης αποφάσεων, των ίδιων των ατόμων με αναπηρία και της ευρύτερης κοινωνίας».

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχοντας έμπρακτα, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, την ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου και τον Σύλλογο Παραπληγικών Ηλείας συνδιοργάνωσε Ημερίδες σε Πάτρα και Πύργο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, ενώ στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκε μια συγκινητική και συμβολική μουσικοχορευτική παράσταση.

Κοινωνικές Δομές

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος αναγνωρίζοντας την ανάγκη υιοθέτησης μίας ενιαίας στρατηγικής προς όφελος των ευπαθών ομάδων, όπως τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, ακολουθεί και εφαρμόζει στοχευμένες πολιτικές προκειμένου να απολαμβάνουν πλήρως και ισότιμα τα ίδια δικαιώματα με όλους τους πολίτες.

Ήδη έχουν δημιουργηθεί και λειτουργήσει, με την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κοινωνικές δομές και εν προκειμένω Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής για νέους με νοητική υστέρηση «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» στο Αγρίνιο, για τον Σύλλογο ΑμεΑ Ναυπάκτου «ΑΛΚΥΟΝΗ».

Μέσα στο 2017 θα δοθούν προς λειτουργία η Νέα Μονάδα Σπαστικών Παίδων- Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Πατρών, τα Κέντρα Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία «ΜΑΧΗΤΕΣ»  καθώς και το Κέντρο Αποθεραπείας- Αποκατάστασης, Ημερήσιας Νοσηλείας και Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου.

Πρωτόκολλο Συνεργασίας με την ΕΣΑμεΑ

Παράλληλα, αποτελεί πανελλαδική πρωτοβουλία η υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, κοινωνικό εταίρο της Πολιτείας βάσει νόμου (2430/1996) στοχεύει στην ανάπτυξη ενός κοινού πλαισίου αμοιβαίας συνεργασίας για την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αναπηρία.

Τα διασυνοριακά προγράμματα συνεργασίας, όπως το interreg και η εφαρμογή σχεδίων ΟΧΕ μπορούν να εντάξουν δράσεις για την προώθηση των δικαιωμάτων την ενίσχυση της απασχόλησης  των ατόμων με αναπηρία.

Δράσεις ενημέρωσης και νέα έργα

Επιπλέον, στα ετήσια σχέδια δράσης για την ευαισθητοποίηση του πολίτη και την προαγωγή της υγείας, που εγκρίνονται από το Περιφερειακό Συμβούλιο, εντάσσονται δράσεις ενημέρωσης που συνδέονται με αναπηρίες (σακχαρώδης διαβήτης, εθελοντική αιμοδοσία, παραπληγία και αποκατάσταση, ψυχική υγεία κ.α.), ενώ διενεργήθηκε διεθνές συνέδριο Αποϊδρυματοποίησης και Ανάπτυξης Πολιτικών Κοινωνικής Φροντίδας.

Επίσης, έχουν ενταχθεί και θα υλοποιηθούν έργα όπως:

• Η ανέγερση νέου διώροφου κτιρίου για άτομα με νοητική υστέρηση που προορίζεται για Κέντρο Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας για το Παιδαγωγικό Κέντρο ΑμεΑ «ΜΕΡΙΜΝΑ» Πατρών.

• Η ανέγερση μιας Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) – Οικοτροφείων του Εργαστηρίου “Παναγία Ελεούσα” στο Αγρίνιο.

• Η προσθήκη νέας πτέρυγας, με δέκα επιπλέον θαλάμους διαμονής, στο Σελίβειο Γηροκομείο Μεσολογγίου».


«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συνεχίζει να στηρίζει δράσεις που προάγουν την προσβασιμότητα, την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης και γενικότερα τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους» κατέληξε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Πηγή: Δελτό Τύπου Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top