26 Σεπ 2016
0 σχόλια

Αμυγδαλιές Ανδρίτσαινας: Η «φάρμα Δριμιλή» πρωτοτυπεί με γάλα γαϊδούρας - Φωτό

Αμυγδαλιές Ανδρίτσαινας: Η «φάρμα Δριμιλή» πρωτοτυπεί με γάλα γαϊδούρας
Ακάθεκτος συνεχίζει την εκτροφή γαϊδουριών για την παραγωγή γάλακτος στην περιοχή Αμυγδαλιές της Ανδρίτσαινας Ηλείας, στην οποία  έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια ο κ. Γιάννης Δριμιλής.


Ήδη τα ζώα του έχουν ξεπεράσει σε αριθμό τα 35.

Πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο, που όπως μας δήλωσε είναι εκ φύσεως αισιόδοξος και πολύ περισσότερο τώρα, που βλέπει επιτέλους να αποδίδουν οι προσπάθειες και η σκληρή δουλεία έξι χρόνων !

Όταν το 2007 είδε τις καλλιέργειες του με αρωματικά φυτά να γίνονται στάχτη από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας, παρέμεινε στον τόπο, αναζητώντας νέους εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής.

Το 2010 δημιούργησε τη φάρμα με τα γαϊδουράκια του, τα οποία τρέφονται με σανούς και βρώμη που παράγονται στην περιοχή. Το γάλα ελέγχεται από συνεργαζόμενο χημείο, ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή του και να προστατεύονται οι καταναλωτές.

Και παγωτό γαϊδουρίσιο από την Ηλεία

Το καλοκαίρι του 2016, προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα:

Συνεργάστηκε με το ΤΕΙ Θεσσαλίας, την εταιρεία παραγωγής παγωτού Vanilla Gelato στο Πελόπιο Αρχαίας Ολυμπίας και δημιούργησαν το πρώτο παγωτό στην Ελλάδα από γάλα γαϊδούρας!

«Δεν είναι δική μου προσπάθεια αυτή, εγώ παρείχα απλά την πρώτη ύλη, το πανεπιστήμιο και το εργαστήριο έκαναν τα υπόλοιπα, με αφορμή τη συμμετοχή τους σε κάποιο διαγωνισμό»,  θα μας πει . Πήγαν καλά όμως και πιστεύω ότι και από εκεί κάτι πολύ καλό θα προκύψει…

Για την ώρα, διαθέτει το πολύτιμο προιόν του σε καταστήματα στην περιοχή μας, αλλά και στην Αθήνα, συνεργάζεται και με βιοτεχνίες σαπονοποιίας και είναι αισιόδοξος για τη συνέχεια

Τα πράγματα δεν ήταν εξ αρχής ρόδινα

Όταν ο  κ. Ι. Δριμιλής,  δημιούργησε τη δική του φάρμα, έκτασης 50 στρεμμάτων με πρόβατα και γαϊδούρια είχε ακούσει για το γάλα γαϊδούρας.

Απευθύνθηκε σε γαλακτοπαραγωγό για πληροφορίες,  δοκίμασε το δείγμα  στο δέρμα φιλικού του προσώπου, ο οποίος έπασχε από ψωρίαση.

Το γάλα επέδρασε θετικά στην ασθένεια, ο κ. Δριμιλής πίστεψε στο προϊόν και έτσι ξεκίνησε το νέο του αυτό εγχείρημα.

Οι  προσπάθειες των παραγωγών με στόχο την απελευθέρωση του γάλακτος της γαϊδούρας «έπεφταν» στο κενό, μέχρι πρόσφατα.

Αν και επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν τις ευεργετικές του ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο η τυποποίηση και μεταποίησή του ήταν μία δύσκολη υπόθεση που προσέκρουε στην έλλειψη σχετικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα το προϊόν να μην υφίσταται ουσιαστικά από άποψη εμπορίας.

Μύθος τα περί εισοδήματος

Τα πρώτα τρία χρόνια ήταν ιδιαίτερα δύσκολα, εξηγεί ο κ. Δριμιλής.

Ο ίδιος άρχισε να εμπορεύεται το δικό του γαϊδουρινό γάλα τον Απρίλιο του 2013. Άργησε, καθώς, όπως τονίζει ο ίδιος, το προϊόν ήταν άγνωστο στην Ελλάδα.

«Το κράτος δεν το αναγνώριζε. Δεν υπήρχε βοήθεια στο σκέλος της παραγωγής. Όσα λέγονται, πως δήθεν οι παραγωγοί του γαϊδουρινού γάλακτος έχουν καλά έσοδα από την εμπορία του, είναι απλά… μύθος», εξηγεί.

Σύμφωνα με τον κ. Δριμιλή, μέσα στην τριετία προσπάθησε να προωθήσει το προϊόν του σε καταστήματα με σαπούνια και καλλυντικά, καθώς και σε αντίστοιχα με προϊόντα υγιεινής διατροφής.

Όμως, αν και στην Αθήνα το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν σημαντικό, ωστόσο, υπήρχε επιφυλακτικότητα και οι προμηθευτές ήταν διστακτικοί.

Οι ευεργετικές ιδιότητες

Το βασικό χαρακτηριστικό του γαϊδουρινού γάλακτος, σύμφωνα με τον κ. Δριμιλή, είναι πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα «φυσικό υποκατάστατο» του μητρικού θηλασμού αντί του βρεφικού γάλακτος που διατίθεται στο εμπόριο.

Το γάλα γαϊδούρας αποτελεί εξαιρετική λύση για μωρά και ενήλικες με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα και είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση δερματικών ασθενειών, όχι μόνο μέσω πόσιμης χρήσης, αλλά και ως επάλειψη στο σημείο που παρουσιάζεται το πρόβλημα.

Από τις αναλύσεις στο γάλα γαϊδούρας προκύπτει ότι περιέχει υψηλή ποσότητα σε λυσοζύμη, η οποία είναι ένζυμο με αντιμικροβιακή δράση και χρησιμοποιείται ακόμα και στην ιατρική για την αντιμετώπιση μικροβιακών μολύνσεων και σε θρεονίνη, η οποία είναι ένα αμινοξύ, απαραίτητο για τον οργανισμό, αφού βοηθά στη σωστή πέψη, στη λειτουργία του εντερικού σωλήνα και στη δημιουργία κολλαγόνου, ελαστίνης, αλλά και οδοντικής αδαμαντίνης.

Παρέχει ευεξία και αίσθηση ανακούφισης από δερματικά προβλήματα. Χρησιμοποιείται και ως συμπλήρωμα διατροφής.

Στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, όπως αποκαλύπτει ο κ. Δριμιλής, το γαϊδουρινό γάλα είναι ιδιαίτερα διαδομένο, ειδικά στην Ιταλία, στη Γαλλία, στο Βέλγιο, αλλά και στις ΗΠΑ. Έχουν γίνει επιστημονικές μελέτες, που έχουν επιβεβαιώσει τη χρησιμότητα του προϊόντος.

Στην Ελλάδα, όπως επισημαίνει ο ίδιος, υπάρχουν ακόμη τέσσερις φάρμες, δύο στην Πελοπόννησο και δύο στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ η τιμή χονδρικής για το γάλα γαϊδούρας στη χώρα μας αγγίζει τα 30 ευρώ.

Τα οφέλη

Σημαντικά οφέλη τόσο για τους ίδιους όσο και για τους καταναλωτές βλέπουν οι παραγωγοί του γάλακτος γαϊδούρας, μετά  την  απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, βάσει της οποίας απελευθερώνεται η επεξεργασία, η πώληση και η διάθεση του προϊόντος στην ελληνική αγορά, όπως ισχύει ήδη σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης.

Η απόφαση αυτή βοηθά τους παραγωγούς να επενδύσουν περαιτέρω στο έργο τους, τονίζει ο κ. Δριμιλής, ενώ επισημαίνει ακόμη, ότι οι απολαβές από την εμπορία του προϊόντος είναι σαφώς σε βιώσιμο πλέον επίπεδο, πλέον.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως ύστερα από χρόνιες εκκλήσεις στον ΕΦΕΤ και σε κτηνιατρικές υπηρεσίες για την ελεύθερη διακίνηση του προϊόντος, διαμορφώθηκε το νομικό πλαίσιο, που ανοίγει «παράθυρο» στους παραγωγούς για εμπορία του γαϊδουρινού γάλακτος και στις διεθνείς αγορές.

Επειδή υπάρχουν και αυτοί οι παραγωγοί, αξίζει, για ακόμα μια φορά, να προβάλουμε τις προσπάθειές τους !

ΑΜΥΓΔΑΛΙΕΣ, 27061 AΜΥΓΔΑΛΙΕΣ Ν.ΗΛΕΙΑΣ
ΓΑΛΑ ΓΑΙΔΟΥΡΑΣ - ΦΑΡΜΑ ΔΡΙΜΙΛΗ
Τηλέφωνο 6932928032
Email: jdrim@hotmail.com

Πηγή: ilia24.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top