29 Αυγ 2016
0 σχόλια

Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας: Συνεχίζεται με επιτυχία το πρόγραμμα Καλοκαιρινής Εκστρατείας 2016

Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας
Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας άρχισε να υλοποιεί το πρόγραμμα «Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας 2016», που προωθήθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδας με απροσδόκητα μεγάλη συμμετοχή παιδιών και επιτυχία.


Το κέφι των εθελοντών και η ευχάριστη ανταπόκριση των παιδιών στα προσφερόμενα ερεθίσματα, έχουν οδηγήσει μέχρι σήμερα στην επιτυχή έκβαση πολλών εκδηλώσεων με πολύ μεγάλη συμμετοχή των παιδιών της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα:

#KE2016gr Την Πέμπτη 10-08-2016 και ώρα 6.00μ.μ. - 8.00,μ.μ. με την καθοδήγηση της εμψυχώτριας Ινούς Χαρτσά, τα παιδιά σέρνοντας μολύβι σε χαρτόνι (ζωγραφική), σχεδίασαν μία σπείρα με ερέθισμα το σχήμα του σαλιγκαριού (επιλέχθηκε το σαλιγκάρι επειδή όταν σέρνεται αφήνει αποτύπωμα).

Στη συνέχεια τα παιδιά έκοψαν κατάλληλα το χαρτόνι με ψαλίδι και η σπείρα από δισδιάστατη, έγινε τρισδιάστατη.

#KE2016gr Την Παρασκευή 11-08-2016 και ώρα 6.00μ.μ. - 8.00,μ.μ. με την καθοδήγηση της εμψυχώτριας Ινούς Χαρτσά και με ερέθισμα διάφορες εικόνες, τα παιδιά κατασκεύασαν με διάφορα υλικά φανταστικές φωλιές σε δισδιάστατη και τρισδιάστατη μορφή.

#KE2016gr Την Δευτέρα 22/8/2016 και ώρα 10.00΄- 12.00 μ.μ. οι εμψυχώτριες Μαρίνα Βλασσά και Πόπη Μπασδέκη οργάνωσαν και υλοποίησαν το εργαστήριο με θέμα: « Τρία διαφορετικά υλικά». Τα τρία υλικά της επιλογής τους, ήταν η πέτρα, το ξύλο και το σίδερο με τα οποία χτίστηκε η πέτρινη πολιτεία της Ανδρίτσαινας.

Επισκέφθηκαν ένα παραδοσιακό σπίτι παλιάς οικογένειας όπου τα παιδιά παρακολούθησαν τις αφηγήσεις του οικοδεσπότη με μεγάλο ενδιαφέρον. Επί πλέον ξεναγήθηκαν στο ιδιωτικό μουσείο που διατηρεί εδώ και χρόνια. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν, να ψηλαφίσουν να φωτογραφίσουν τα αντικείμενα και να κάνουν ερωτήσεις.

Μετά την εξόρμηση αυτή, τα παιδιά χρησιμοποίησαν την φωτογραφία του αντικειμένου που επέλεξαν και φιλοτέχνησαν μια αναμνηστική κάρτα που θα τους θυμίζει τις γνώσεις που πήραν αυτή την ημέρα.

#KE2016gr Την Τρίτη 23/8/2016 και ώρα 10.00΄- 12.00 μ.μ. Τα παιδιά με την καθοδήγηση της Μαρίνας Βλασσά και της Πόπης Μπασδέκη στα πλαίσια του προγράμματος με θέμα: “Δείγματα γραφής” ασχολήθηκαν με τον κρυπτογραφικό κώδικα της Φιλικής Εταιρείας.

Α. Στο φύλλο εργασίας που είχαν στα χέρια τους:

1) Γνώρισαν τους ιδρυτές της Φιλικής εταιρείας (Π. Αναγνωστόπουλο, Αθ. Τσακάλωφ, Ν. Σκουφά και Ε. Ξάνθο)
2) Ήρθαν σε επαφή με τον κρυπτογραφικό Κώδικα.
3) Κρυπτογράφησαν και αποκρυπτογράφησαν τις φράσεις “Ελευθερία ή Θάνατος” και “Φιλική Εταιρεία”.
4) Συμπλήρωσαν τον κώδικα αφού διαπίστωσαν ότι έλειπαν κάποια γράμματα (η,υ,ς) και τα αντικατέστησαν με δικά τους σύμβολα.
5) Έγραψαν το όνομά τους κρυπτογραφημένο.
Β. Έπαιξαν “Κυνήγι θησαυρού”:

Μέσα σε φακέλους οι οποίοι ήταν κρυμμένοι τόσο στον εξωτερικό όσο και στον εσωτερικό χώρο της Βιβλιοθηκης, ήταν γραμμένα μηνύματα/εντολές κωδικοποιημένες – κρυπτογραφημένες.

Όλα τα παιδιά μαζί ακολουθούσαν ομαδικά σημεία που έδειχναν τα μηνύματα των φακέλων. Ωστόσο, κάθε φορά, δύο παιδιά μαζί αποκρυπτογραφούσαν το κάθε μήνυμα , έτσι ώστε να συμμετάσχουν όλοι.

Το τελευταίο μήνυμα βρισκόταν σε μία προθήκη της Βιβλιοθήκης όπου ήταν τοποθετημένο ένα πρωτότυπο έγγραφο των Φιλικών, το οποίο περιείχε μία αποκρυπτογραφημένη πρόταση (θησαυρός). Ακολούθησε κέρασμα στα παιδιά.

#KE2016gr Την Τετάρτη 24/8/2016 και ώρα 10.00΄π.μ.- 12.00 μ.μ., στα πλαίσια του θέματος “Κάτι που μπορεί να θρυμματιστεί” τα παιδιά έκαναν μία βόλτα στη φύση με την συνοδεία της Μαρίνας Βλασσά και της Πόπης Μπασδέκη.

Αφού μίλησαν για τα διάφορα υλικά και την σύστασή τους, συνέλλεξαν φυσικό υλικό (φύλλα, πέτρες, μανιτάρια, ξύλα κ.λ.π.) και τα επεξεργάστηκαν δίνοντας έμφαση στις πέντε αισθήσεις μας. Όταν επέστρεψαν στο χώρο της Βιβλιοθήκης κατασκεύασαν κολάζ και μακέτες με τα παραπάνω υλικά.

#KE2016gr Την Πέμπτη 25/8/2016 και ώρα 10.00΄π.μ.- 12.00 μ.μ. Η εξερευνητική ομάδα της Βιβλιοθήκης με την βοήθεια της εμψυχώτριας Διονυσίας Βασιλοπούλου ερεύνησε τα μέσα συναλλαγής, τον τρόπο που το νόμισμα μπήκε στη ζωή του ανθρώπου και την ιστορική του εξέλιξη στην Ελλάδα.

Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με παλιά και νέα νομίσματα και δημιούργησαν χρονογραμμή με βάση την χρονολογία έκδοσης. Στο τέλος τα παιδιά παρουσίασαν με τον δικό τους τρόπο πως θα γίνεται η συναλλαγή στο μέλλον.

#KE2016gr Την Παρασκευή 26/8/2016 και ώρα 10.00΄π.μ.- 12.00 μ.μ., στα πλαίσια του θέματος “Ένα καρπούζι” οι εμψυχώτριες Μαρίνα Βλασσά και Πόπη Μπασδέκη ξεκίνησαν την δραστηριότητα με ανάγνωση του παραμυθιού του Χρ. Μπουλώτη “Ο κλέφτης των καρπουζιών”.

Στη συνέχεια τα παιδιά αποφάσισαν να αποκτήσουν το δικό τους καρπούζι. Επισκέφθηκαν το παζάρι της Ανδρίτσαινας από όπου μετέφεραν, εκ περιτροπής, με ένα καρότσι το καρπούζι, στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

Αφού απόλαυσαν μία φέτα νόστιμου και δροσερού καρπουζιού, κατασκεύασαν με την φλούδα του, το καθένα το δικό του καραβάκι, εμπνευσμένα από το παραμύθι.

#KE2016gr Το Σάββατο 27/8/2016 και ώρα 10.00΄π.μ.- 12.00 μ.μ., στα πλαίσια του θέματος “Μία ιδέα” οι εμψυχώτριες Μαρίνα Βλασσά και Πόπη Μπασδέκη παρουσίασαν στους μικρούς εξερευνητές ένα βίντεο με σημαντικές εφευρέσεις και την εξέλιξή τους στο χρόνο.

Τα παιδιά μίλησαν για τις δικές τους εφευρέσεις που προτιμούν και για ποιόν λόγο. Συζήτησαν για τις θετικές αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις κάποιων εφευρέσεων όταν γίνεται λάθος χρήση.

Τέλος ατομικά ή σε ζευγάρια συνδύασαν πρωτότυπες ιδέες – εφευρέσεις που επινόησαν τα ίδια και αφού τα σχεδίασαν μας τα παρουσίασαν στην ομάδα.




Θάνος Χουλιάρας - #ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top