22 Ιουλ 2015
0 σχόλια

Απορρίπτει το ΥΠΠΟ τη μελέτη για τον τάφο του Φιλίππου Β' στις Αιγές

Η χρυσή λάρνακα του Φιλίππου Β'
Η χρυσή λάρνακα του Φιλίππου Β'   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Απάντηση στα συμπεράσματα μελέτης, που επιχειρεί να ανατρέψει ανασκαφικά και ιστορικά δεδομένα για τους βασιλικούς τάφους στις Αιγές (Βεργίνα), δίνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού.


 Πρόκειται για τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PNAS και η οποία υποστηρίζει ότι η τελευταία κατοικία του μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου Β', πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν ο Τάφος Ι και όχι ο Τάφος ΙΙ, όπως προκύπτει από την έρευνα του Μανόλη Ανδρόνικου.

Στη μελέτη διατυπώνεται η άποψη ότι τα κατάλοιπα ανδρικού σκελετού στον Τάφο Ι ανήκουν στον Φίλιππο Β', ενώ τα κατάλοιπα γυναικείου και βρεφικού σκελετού ανήκουν στην τελευταία σύζυγο του μακεδόνα βασιλιά Κλεοπάτρα και την θυγατέρα της Ευρώπη, άποψη που κατά το υπουργείο Πολιτισμού «είχε προταθεί και παλιότερα από τον ιστορικό  E. Borza, αλλά δεν έγινε αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα».

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού τονίζει ότι «μολονότι υπάρχει πληθώρα σχετικών επιστημονικών δημοσιεύσεων», εντούτοις «κρίνεται απαραίτητο, προς αποφυγή σύγχυσης και παρερμηνειών», να παρατεθούν τα ανασκαφικά και ιστορικά δεδομένα «που είναι απαραίτητα για την ορθή κατανόηση και συνακόλουθα την ερμηνεία των συγκεκριμένων ευρημάτων».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, οι δύο ερευνητές «εξέτασαν τμήμα και όχι το σύνολο των οστών που βρέθηκαν στο τάφο

Διάβασε ολόκληρη την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού στο: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top