29 Αυγ 2014
0 σχόλια

Γούμερο: Στις 30 και 31 Αυγούστου γιορτάζει η Μονή Ασκητή

Στο Γούμερο, το μεγαλύτερο ορεινό χωριό της Ολυμπιακής γης με τα πολλά μνημεία και την απόλυτη φυσική ομορφιά, την απέραντη θεά που το καθιστά μπαλκόνι του Νομού Ηλείας,

 θα δώσουν ραντεβού οι Ηλείοι στις 30 και 31 Αυγούστου, όπου γιορτάζει όπως κάθε χρόνο η Μονή Ασκητή που βρίσκεται χτισμένη μέσα σε ένα σπήλαιο.


Το Σάββατο το βράδυ, 30 Αυγούστου, στην Μονή Ασκητή θα πραγματοποιηθεί ολονυχτία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού με την συμμετοχή όπως πάντα πλήθους κόσμου από όλο τον νομό.

Οι επισκέπτες, πέρα από το να παρακολουθήσουν τον Εσπερινό και να ανάψουν ένα κεράκι στον Ναό, μπορούν να περπατήσουν το αρχαίο καλντερίμι πριν από την Μονή Ασκητή και να δουν από μακριά τα επτά ζωνάρια, που αποτελούν ένα παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο.

Η λειτουργία θα γίνει στην παλαιά μεταβυζαντική Εκκλησία ενώ αξίζουν συγχαρητήρια στον Παπαγιώργη και το εκκλησιαστικό συμβούλιο Γουμέρου για την συμβολή τους στο επίεπονο έργο της αναστήλωσης του ναού, όπως και στις μέχρι τώρα ανασκαφές.

Εν τω μεταξύ η Ολυμπιάδα Γουμέρου όπως κάθε χρόνο αναλαμβάνειμε μεγάλη επιτυχία την πανήγυρη, ( μουσική, αναψυκτικά, γουρουνοπούλες, κτλ )..

Μυστηριακή η ατμόσφαιρα στον Ασκητή

Η Μονή Ασκητή είναι η έκπληξη που κρύβει κυριολεκτικά βαθιά µέσα της η ηλειακή γη.
Ξεκινάς από το χωριό Γούµερο, ορεινό χωριό µε πανοραµική θέα σε παρθένα φύση.

Εκεί, στη µικρή πλατεία, σου δίνονται οι σωστές οδηγίες για το δρόµο περνώντας μέσα από το πλούσιο δάσος, γεµάτο πεύκες και κυπαρίσσια, πλατάνια και αγριοβε­λανιδιές.

Η διαδροµή είναι µοναχική. Κατεβαίνεις συνεχώς και, στη µισή περίπου ώρα διαδροµής, να ένα εικονοστάσι στα δεξιά σου. Ακολουθείς τους στύλους όπως βυθίζονται προς την απότοµη χαράδρα.

Πρώτη έκπληξη: ένα ηλιόλουστο πλάτωµα και, µέσα στο ερηµικό τοπίο, ένα εκκλησάκι αληθινό κοµψοτέχνηµα. Στ' αριστερά, στη σκιά των θεόρατων δέντρων, πέτρινα χειροποίητα σκαλοπάτια σε οδηγούν στο ιερό µυστικό της περιοχής.

Στο άνοιγµα του φαραγγιού, στο θεοσκότεινο άνοιγµα ενός πελώριου βράχου, στηρίζεται το πέτρινο, ασβεστωµένο ναΐδριο του Ασκητή. Ασκεπές, χτισµένο από χέρια λαϊκά, µε οροφή του την τεράστια φυσική σχισµή που χωρίζει στα δύο το βράχο και εκτείνεται ωο την πίσω πλευρά.

Το αχνό φως της μέρας ο ήχος του «άγιου» νερού που αναβλύζει µέσα από τη γη και η λιτότητα του ξύλινου τέµπλου συνθέτουν τη µυστηριακή ατµόσφαιρα. Στις 30 και 31 Αυγούστου που η Μονή γιορτάζει, πλήθος κόσμου φτάνει ως εκεί για να ανάψει ένα κεράκι και να απολαύσει αυτήν την μυσταγωγία…

Πηγή: ilialive.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top